watermerk

Tuinonderhoud in het voorjaar 

Nu de temperatuur weer oploopt en de natuur zich weer voorbereid op een groeiseizoen wordt het weer tijd om uw tuin eens een goede onderhoudsbeurt te geven.

Afgevallen blad dat nog in de tuin ligt mag nu verwijderd worden, dode stengels en blad van vaste planten mag afgeknipt worden ook is het nu de tijd om uw hortensia’s, lavendel, en heesters te snoeien. Wacht wel met het snoeien van heesters die komende twee maanden bloeien tot ná de bloei ervan. Denk hierbij aan voorjaarsbloeiende Spiraea soorten, Forsythia, Ribes etc.

 

Wacht met het snoeien van berkenbomen, esdoorns en notenbomen totdat deze volop in blad staan. De sapstroom van deze soorten is nu al volop in gang gezet waardoor bij snoei, voordat ze in blad staan, de sapstroom ernstig verstoord wordt met groeischade tot gevolg.

 

Snoei de lavendelplanten terug tot op nog goed ontwikkelde groeipunten. Niet bang zijn om iets dieper in te snoeien, echter nooit verder dan op die plek waar u nog groeipunten ziet zitten. Door deze snoeiwijze zullen de lavendelplanten iets compacter blijven en minder snel uit elkaar vallen.

 

Met het oog op een goede en gezonde ontwikkeling van de planten in uw tuin is het raadzaam ook aandacht te besteden aan een adequate bemesting van de tuin. Hiervoor zijn tal van meststoffen in de handel. Kies bij voorkeur een meststof op organische basis, de werking hiervan is weliswaar wat trager, maar wel langduriger waardoor de plant meer gelegenheid krijgt de voedingsstoffen op te nemen. Soms kan het wenselijk zijn met een anorganisch (‘kunstmest’) meststof de voedingstoestand van de bodem bij te sturen. Een goed inzicht in de voedingstoestand van de bodem is hiervoor wel noodzakelijk. Wellicht is een hierop gericht grondonderzoek met een specifiek afgestemd bemestingadvies raadzaam.

 

Hiermee wordt ook voorkomen dat er ‘in de wilde weg’ bemest wordt zonder dat je op de hoogte bent van een specifiek tekort, of soms overmaat, van een of meerdere voor de plant belangrijke voedingsstoffen.

 

De ene plant kan ook een andere voedingstoestand vragen dan de andere. Van rozen verwachten we een weelderige groei van veel bloemen. Dus is het ingeval van rozen, noodzaak dat deze hiertoe ook in staat gesteld worden door ze wat zwaarder te bemesten. Keukenkruiden worden juist aromatischer indien ze op relatief armere grond groeien. Smaak en aroma zal hierdoor versterkt worden.

 

Misschien dit jaar eens tijd om over de bemesting van uw tuin eens een deskundig advies in te winnen? De bodem in de tuin is immers als het fundament voor een huis is de bodem goed dan zullen de planten er ook weelderig en gezond bij staan.

 

Het bekend zijn met de voedingstoestand en vooral zuurgraad van de bodem kan u ook van pas komen bij het uitkiezen van plantensoorten. Sommige soorten planten vragen om een specifiekere zuurgraad. Teleurstellingen na enthousiaste aankopen van nieuwe planten kan hiermee worden voorkomen.

 

Let bij aankoop van nieuwe planten op dat u niet alleen de plantensoorten mee naar huis neemt die nu mooi in de pot staan te bloeien. Kies bewust eens voor een plantensoort die er misschien nu nog onooglijk uitziet in de pot, maar dan wel later in het seizoen juist de kleur aan de tuin kan geven die dan vaak gemist wordt. Denk hierbij eens aan herfstanemoon en zilverkaars. Laat u hierbij goed adviseren.

 

Met het nieuwe tuinseizoen voor de deur misschien dit jaar eens tijd om een professional in te schakelen voor het Tuinonderhoud? Deze kan u behulpzaam zijn met het geven van een goed advies of het herschikken van een border die maar niet goed tot ontwikkeling wil komen. De kosten van een dergelijk advies of de vakkundige hulp zullen zeker bijdragen tot een beter tuinresultaat en je behoeden voor kiezen van de verkeerde plantensoorten, het verkeerd snoeien van planten of het overmatig bemesten van je tuin. Bijkomend voordeel dit jaar: BTW tarief op uurkosten is tot en met februari 2014 verlaagd van 21 naar 6%. Hiermee is de drempel om de hulp van een echte vakman hovenier in te roepen nog eens verlaagd. Doen, u krijgt er geen spijt van!

 

De tuin in al zijn facetten is voor de vakman hovenier dagelijks werk. Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op.