watermerk

WINTERKLAAR MAKEN VAN UW TUIN 

“Winterklaar” maken van de tuin.

Nu het blad weer massaal van de bomen en heesters valt komt de tuin weer langzaam maar zeker in zijn wintertooi. Tijd voor het winterklaar maken van de tuin. Of… tóch niet?

 

Het verwijderen van afgevallen blad, afknippen van verdorde vaste planten, snoeien van heesters etc is niet perse nodig voor het Tuinonderhoud en het in stand houden van je tuin. Er is ook wat voor te zeggen om dit juist niet te doen.

Bedenk dat het afgevallen blad een schuilplaats is voor allerlei insecten en een ‘warme deken’ vormt voor allerlei vaste planten die met een licht bladerdek prima beschermd zijn tegen de winterse koude.

Bovendien scheelt het ook nog eens werk, veel van het afgevallen blad zal de komende wintermaanden op natuurlijke wijze ‘verdwijnen’. Mits de winter niet al te extreem wordt zullen de regenwormen en allerlei andere organismen zich tegoed doen aan het blad en dode plantenresten en hiermee tegelijkertijd de bodemstructuur verbeteren. Wil natuurlijk niet zeggen dat het massaal gevallen blad van bijvoorbeeld dakplatanen of eiken niet opgeruimd hoeft te worden. Haal in dat geval de overdaad aan blad weg, maar dat hoeft zeker niet tot het laatste blaadje…

 

Ook snoeiwerk in de tuin kan rustig even op zich laten wachten.

Bedenk: wat u in november uit de tuin weghaalt komt er de komende vier maanden niet bij!.

Laat de uitgebloeide vlinderstruik rustig staan tot eind februari, begin maart. De uitgebloeide bruine bloempluimen kunnen, bedekt met laagje sneeuw of rijp, schitterend zijn gedurende de wintermaanden. Hetzelfde geldt voor tal van vaste planten wiens bruine dorre stengels altijd méér toevoegen aan uw tuin in de winter dan een keurig aangeharkte steriele border.

Voor degenen die toch hun tuin er ‘netjes en keurig’ bij willen hebben liggen in de winter: ga selectief om met het snoeiwerk en het opruimwerk. Haal niet méér uit de tuin weg dan wat uzelf perse noodzakelijk zou vinden.

Soms voegt ‘niks doen in de tuin’ meer toe aan de tuin in de wintermaanden dan een overdadige opruimbeurt.