Bladeren in uw vijver
Nu de bladeren vallen, is het van groot belang om regelmatig bladeren uit de vijver te verwijderen. Bij voorkeur dagelijks om te voorkomen dat ze naar de bodem zinken. Vergeet ook niet het blad dat zich ophoopt in het filtergedeelte van de vijver. Daarnaast is het essentieel om planten- en bladresten van de bodem te verwijderen, het liefst met een bodemschepnet of nog beter, een vijverzuiger. Vergeet niet om ook zoveel mogelijk aanslag van de vijverwanden te verwijderen.
Onderhoud van uw helofytenfilter
Snoei de planten in het helofytenfilter tot enkele centimeters boven het waterniveau. Verwijder afgestorven planten- en bladresten uit de moeraszone. Het achterlaten van dit afgestorven organische materiaal kan leiden tot een overdaad aan voedingsstoffen, wat de groei van algen en wieren bevordert. Vergeet niet het lava- of grindbed van een plantenfilter schoon te maken en vrij te houden van blad en vuil.
Waterkwaliteit en vorstbescherming
Controleer de GH-waarde (hardheid) van het water, deze moet minimaal rond de GH 12° blijven; een hogere GH dan 12 is geen probleem. In de herfst en winter daalt de GH in de meeste vijvers vanzelf door neerslag en natuurlijke processen. Er zijn verschillende producten beschikbaar om de waterhardheid weer op het gewenste niveau te brengen.
Bij aanhoudende vorst bestaat het gevaar van bevriezing en schade aan alle geïnstalleerde watervoerende apparaten en leidingen. Om dit te voorkomen, is het aan te raden de pompput preventief vorstvrij af te dekken met een isolatiedeken. U kunt ook overwegen om de pompen te laten draaien, omdat stromend water niet bevriest. Sommige vijverpompen, zoals de Oase Aquamax Premium pompen, zijn voorzien van een Season Flow Control (SFC) schakelaar waarmee de pompcapaciteit automatisch wordt verlaagd naar ongeveer 50% van de capaciteit, waarmee u niet alleen energie bespaart maar ook bevriezingsrisico's vermindert.
UV-c apparatuur en verlichting
Zet het UV-c apparaat uit, omdat het bij lagere watertemperaturen dan ca 8 graden Celsius niet hoeft te werken. Dit bespaart energie, geld en verlengt de levensduur van de lamp. Vervang de UV-c lamp tijdig en reinig het kwartsglas volgens de voorschriften, omdat kalkaanslag de effectiviteit van de straling kan verminderen. Let erop dat u het juiste lampvermogen plaatst, afgestemd op de transformator van het apparaat.
Wandschijnwerpers kunnen in de vijver blijven, vergeet niet de alg aanslag van het glas te verwijderen; in de winter kan vijververlichting voor een sfeervolle ambiance zorgen.
Onze hulp is beschikbaar
U kunt veel van bovenstaande werkzaamheden zelf uitvoeren, maar we staan altijd klaar om u te assisteren. Of het nu een eenmalige service betreft of een op maat gemaakte onderhoudsovereenkomst, wij informeren u graag over de mogelijkheden. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.
Uw (zwem)vijver verdient de beste zorg, ook in de winter.
Bekijk onze tips!
Winterklaar maken van de tuin
De dagen worden stilaan weer korter, de tuin komt langzaam maar zeker in winterrust. In deze periode wordt er vaak minder aandacht aan de tuin…
Het vergroenen van je tuin
Je wilt onttegelen en dus je tuin vergroenen, yes! Met meer planten in de tuin kunnen we ons aanpassen aan het veranderende klimaat. Maar hoe…
Tuinonderhoud in het voorjaar
Terwijl de temperaturen weer oplopen, bereidt de natuur zich voor op het groeiseizoen. Hèt moment om uw tuin eens een goede onderhoudsbeurt te geven….