Winterklaar maken van de tuin

De dagen worden stilaan weer korter, de tuin komt langzaam maar zeker in winterrust. In deze periode wordt er vaak minder aandacht aan de tuin besteed. Help je tuin een handje door het maken van een herfstactieplan, met behulp van deze tips!

 

 

Waterplanten onderhouden

Knip alle afgestorven en half afgestorven blad af en verwijder dit uit de vijver. Haal de gevallen herfstbladeren die op het water drijven of op de bodem liggen er zo veel mogelijk uit, zodat deze niet gaan rotten op de vijverbodem.

 

Snoeiwerk in de tuin

Beperk het snoeiwerk in de tuin zoveel als mogelijk. Alles wat in deze tijd weggehaald wordt uit de tuin zal de tuin alleen maar kaler maken gedurende de hele winter. Veel planten dragen door hun plantenstructuur nog bij aan een ‘winterbeeld’ in de tuin. Denk hierbij aan bloemstelen die misschien nu bruin zijn, maar wel nog gedurende een groot deel van de winter rechtop blijven staan; mooi als deze berijpt zijn. Ruim ook niet alle blad op, wel van het gazon, maar in de borders mag gerust wat blad blijven liggen als natuurlijke vorstbescherming voor de beplanting en schuilplaats voor egels, “voer” voor de regenwormen en scharrelplek voor de merels.

Snoeiwerk aan heesters en bomen kan gedurende de wintermaanden maar ook hiervoor geldt: voor elke tak die in november en of december weggeknipt wordt komt er niet eerder dan vanaf maart wat nieuws voor in de plaats. Wat is nog mooier op een zonnige koude winterochtend dan mooi berijpte takken!

Opgeruimd staat misschien wel netjes, maar in het najaar is ‘opruimen’ niet altijd de beste maatregel voor de tuin!

 

Gazononderhoud

Tijdig het gazon bekalken. Kalkmeststoffen hebben enige tijd nodig om in de bodem omgezet te worden tot voor de plant beschikbare stoffen. Daarom liefst vóór februari bekalken.

Voor een najaar bemesting van het gazon is het nu misschien wat aan de late kant. Mocht er nog een beetje groei in het gazon zitten dan kan er nog een lichte najaar bemesting gegeven worden met een meststof waar iet meer kalium inzit. Gebruik geen meststoffen in deze tijd van het jaar die eigenlijk bedoeld zijn als ‘voorjaar- of zomer’ bemesting. In deze meststoffen zit vaak wat meer stikstof. Stikstof wordt door het gazon nu onvoldoende opgenomen met uitspoeling ervan tot gevolg.

 

Plannen maken voor komend tuinseizoen

Is de tuin toe aan wat aanpassingen? Neem hiervoor in de wintermaanden de tijd om plannen te maken voor deze mogelijke tuinaanpassingen. Mocht je bij deze tuinaanpassingen hulp nodig hebben van een hoveniersbedrijf, neem dan daarvoor tijdig contact op en wacht niet tot het voorjaar om te voorkomen dat hun planning dan al overvol is!

Bekijk onze tips!

lees meer

Bereid uw (zwem)vijver voor op de winter

De aanpak voor een zorgeloze vijver in de winter De winter staat voor de deur en de natuur maakt zich op voor de koudere maanden….

Lees meer

lees meer

Het vergroenen van je tuin

Je wilt onttegelen en dus je tuin vergroenen, yes! Met meer planten in de tuin kunnen we ons aanpassen aan het veranderende klimaat. Maar hoe…

Lees meer

lees meer

Tuinonderhoud in het voorjaar

  Terwijl de temperaturen weer oplopen, bereidt de natuur zich voor op het groeiseizoen. Hèt moment om uw tuin eens een goede onderhoudsbeurt te geven….

Lees meer