watermerk

BOMEN SNOEIEN 

September, begin oktober is een ideale periode om bomen te snoeien. Neemt niet weg dat voor dit bij de meeste boomsoorten ook in andere periodes zou kunnen.

 

Echter bij een aantal boomsoorten is het van belang de bomen te snoeien zolang er nog blad aan de bomen zit. Hierbij gaat het om boomsoorten waarvan de sapstroom al heel vroeg in het jaar op gang komt zoals noot, esdoorn, berk, beuk en haagbeuk.

 

Bij snoei van dergelijke bomen in bijvoorbeeld februari of maart kan de sapstroom al dermate op gang zijn dat de boom er schade van ondervindt. Door deze boomsoorten in september/oktober te snoeien voorkomt men het 'bloeden' van de boom, het snoeien van bomen is een belangrijk onderdeel van uw Tuinonderhoud.

 

Tevens zal de snoeiwond zich nu sneller herstellen dan in de rustperiode (wintermaanden) van de boom.

 

Tip: bedenk bij het kiezen van een boomsoort zoveel als mogelijk aan de grootte die deze betreffende soort kan bereiken. Plant geen klein berkenboompje in een patiotuin, want dit 'kleine' boompje zal al vrij snel uitgroeien dat een boom die snel als 'te groot' ervaren wordt. Snoei is dan een tijdelijke oplossing (en een bewerkelijke). Kies liever een boomsoort die in volwassen toestand zoveel als mogelijk in relatie blijft met de beschikbare ruimte.